Mey’le

MEY’LE is a plate set which allows the user to arrange a different table layout. At the same time, it creates a new eating experience in the context of sharing food. From the beginning, the aim was to design a product that brings a new perspective to plates for appetizers especially “meze”. Therefore, during the process I looked for existing table layouts, meaning the space which plates take up and arrangement of the plates. I realized that the remaining space from serving plates is amorphous which causes random distribution of appetizer plates and also taking up more space than needed. Thus, in the end I designed a set of plates which includes both serving plate and appetizer plates. The bottom plate of the product which is actually the serving plate, is used as carrier for appetizer plates in the first place. Then, the plates which are on the top are arranged side by side; thanks to the form of plates the curves give reference to each other for the arrangement. By this way, the plates occupy less space and the appetizers are gathered in the middle which makes the interaction easier for sharing. So, this product suggests a new social eating experience, considering the scenario of sharing, in which foods are arranged differently and shared easily in a sit-down meal.

MEY’LE kullanıcıların farklı masa düzeni yaratabileceği bir tabak setidir. Aynı zamanda, yemek paylaşımı yapılan bir ortamda yeni yemek yeme deneyimi oluşturur. Başlangıçtan beri amaç meze tabaklarına farklı bir kullanım ve bakış açısı getirmekti. Bu sebeple süreç boyunca, var olan masa düzenlerini; tabakların yerleşimi ve masadaki boş alanları inceledim. İnceleme sonucunda servis tabağı dışında kalan alanın anlamsız bir boşluk olduğunu, dolayısıyla da diğer meze tabaklarının masaya rastgele yerleştirildiğini ve olması gerekenden fazla yer kapladıklarını fark ettim. Sonuç olarak, meze tabakları ve servis tabağını içeren bir tabak seti tasarladım. Alttaki tabak servis tabağı olmakla beraber, başlangıçta meze tabakları için taşıyıcı görevi de görmektedir. Üstteki tabaklar ise kıvrımlarının birbirlerine referans vermesi sayesinde yan yana konumlanarak masaya dizilmektedir. Böylelikle, hem yerden kazanım sağlanmakta, hem de mezeler ortada toplandığından paylaşım için gerekli olan etkileşim kolaylaşmaktadır. Yani, ürün seti, yemek paylaşım senaryosu düşünülerek, yemeklerin farklı şekilde dizileceği ve paylaşımın kolaylaşacağı farklı bir yemek yeme deneyimi sunmaktadır.

Gizem Erbilgin
  • DateJune 28, 2020
  • Category2019